Câștigător al premiului Nobel: Inteligența artificială va distruge omenirea
Este cunoscut faptul că inteligența artificială va fi în curând capabilă să depășească oamenii în anumite domenii – dacă nu chiar să îi surclaseze în întregime.
Cât de mult vom fi depășiți de roboți este încă în discuție. Dar a apărut un nou interviu publicat de The Guardian, în care câștigătorul Premiului Nobel Daniel Kahneman a avut o abordare destul de controversată asupra problemei. În bătălia dintre AI și oameni, a spus el, va fi o explozie absolută – și oamenii vor fi distruși.
„În mod clar AI va câștiga împotriva inteligenței umane. Nici măcar nu este discutabil”, a spus Kahneman publicației. „Modul în care oamenii se vor adapta la acest lucru este o problemă fascinantă care rămâne de urmărit”.
De ce să-l asculți pe Daniel Kahneman? Cartea sa din 2011, „Thinking, Fast and Slow” – peste două milioane de exemplare vândute – este unul dintre cele mai influente cărți din domeniul economiei comportamentale.
Ne face mai mult rău decât bine inteligența artificială?
Ea explorează cum și de ce oamenii gândesc în modul în care o fac (gândirea „rapidă” din titlu fiind cea intuitivă, iar gândirea „lentă” fiind cea rațională) și ceea ce ne face să fim pregătiți (sau nepregătiți). De asemenea, cartea atinge problema luării deciziilor cu privire la viitorul nostru. În plus, el a câștigat Premiul Nobel din 2002 pentru „teoria perspectivelor”, care explică modul în care oamenii raționalizează diferența dintre câștiguri și pierderi și cum funcționează pragurile lor de aversiune la risc și apetitul la risc.
Și de ce, potrivit lui Kahneman, suntem atât de nepregătiți pentru preluarea viitoare a inteligenței artificiale? Vorbind despre modul în care pandemia a luat prin surprindere o lume nepregătită, Kahneman a citat creșterea exponențială a virusului și modul în care mințile umane sunt în esență neechipate să facă matematica de bază din spatele modului în care ceva de genul acesta poate scăpa de sub control.
„Fenomenele exponențiale sunt aproape imposibil de înțeles pentru noi”, a spus el pentru The Guardian. „Suntem experimente într-o lume mai mult sau mai puțin liniară. Și dacă lucrurile se accelerează, de obicei se accelerează în sensul rațiunii. Schimbarea exponențială, ca și în cazul răspândirii virusului, este cu adevărat altceva. Nu suntem pregătiți pentru asta. Este nevoie de mult timp pentru a educa intuiția”.
Aprofundând discuția despre inteligența artificială, Kahneman observă problema cu mintea umană: „Va fi o întrerupere masivă. Tehnologia se dezvoltă foarte rapid, posibil exponențial. Dar oamenii sunt liniari. Când oamenii liniari se confruntă cu schimbări exponențiale, nu vor putea să se adapteze la asta foarte ușor”.
Kahneman citează medicina într-un loc în care oamenii vor fi înlocuiți, „cu siguranță în ceea ce privește diagnosticul”. Mai mult, el trimite un mesaj dur către sălile de consiliu ale lumii: „Există scenarii destul de înspăimântătoare atunci când vorbești despre conducere. Odată ce este demonstrabil că poți avea o inteligență artificială care are o judecată de afaceri mult mai bună, să zicem, ce va face asta conducerii umane?”.